16 Şubat 2021 13:21

Yasin Özçil – İHA Teknolojisi ve SİHA’lar

Yasin Özçil – İHA Teknolojisi ve SİHA’lar

Yasin Özçil – İHA Teknolojisi ve SİHA’lar

Türk milleti 18. yüzyılın ortalarından beri Batı ile olan rekabetinde teknolojisi ile batıyı yakalamak ve muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı arzuluyor. 3. Selim’den bu yana ordumuzu sürekli yenilemek ve dönüştürmek gayreti içerisindeyiz. 1938 sonrası ülkemiz ne yazık ki , savunma sanayinde devasa bir ithalatçı haline geldi, ordumuz 1952 yılından bu yana NATO envanterine mahkum, kendi hava savunma sistemi olmayan çatısını Batı’nın kapattığı bir yurttu.

PKK terör örgütünün kanlı Eruh saldırısından bu yana defalarca hava saldırısı yaparak onları sınır ötesinde vurduk ancak bu maliyetli bir iş çünkü F-16 filolarımızın attığı her bomba ve kalkış için harcadığı her yakın SİHA’ların kat be kat üzerinde bir maliyet içeriyordu. Türk Genelkurmayının talepleri doğrultusunda İsrail’den 2008 yılında Aeronautics firmasına ait Heronlar temin edildi. Öncelikle 3 adet sonrasında 10 adet daha temin edilerek yaklaşık 200 milyon dolar harcadığımız bu insansız hava araçlarını neredeyse hiç kullanamadık. Mavi Marmara krizi sonrası İsrailli teknisyenlerin ayrılması ile Heron macerası bizler çin hüsran ile son buldu.

30 Aralık 2010 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren  TUSAŞ’a ait Anka modeli insansız hava araçları bizler için yeni bir umuttu. Bu sıralarda geliştirilmekte olan Bayraktar TB-2 modelinin de 29 Nisan 2014’te uçuşunu gerçekleştirmesi ile yerli ve milli insansız hava araçları maceramız zirveye ulaştı. Maliyeti sadece 6 milyon dolar olan TB-2 modeli Sihaların Libya,Suriye,Karabağ ve Irak’ta neler yaptığını görerek övünmemek mümkün değil ? Bayraktar’ın yeni AKINCI modelini hep birlikte büyük bir heyecan ile bekliyoruz. 40 bin Feet yükseklikte, 3 yapay zeka bilgisayarına sahip 195 knots hıza erişebilecek bir gurur kaynağı olacak.

BAYRAKTAR AKINCI …

Peki ya bizler İHA-SİHA teknolojisinde neredeyiz ? Gerçekten dünyanın en iyisi biz miyiz ?  Dünya bizi bu kadar yakından takip ederken rakiplerimiz neler yapıyor. Birazda bunları inceleyelim.

İnsansız Hava Araçları Teknolojisinde Dünya Nerede ?

Dünya’da SİHA teknolojisinde gerçekten çok ciddi bir rekabet göze çarpıyor. Bayraktar TB-2, TAİ Anka, Bayraktar Akıncı modellerimiz ile gerçekten büyük bir ivme yakalasakta Amerika Birleşik Devletleri ve Çin Halk Cumhuriyeti’de bir o kadar başarılı.

Amerika Birleşik Devletlerinin görünmez savaşçıları Predatör C Avenger’lar.

Amerika Birleşik Devletlerinin 2009 yılından beri geliştirdiği Predatör modelleri içerisinde en göze çarpan olanı kuşkusuz C-Avengerlar,  740 km/s  hız ve 27000 km menzil uzunluğuna sahip bu SİHA’ların maliyeti yaklaşık 3 adet Bayraktar TB-2 modeline tekabül etmektedir. Hava’dan havaya hedefler içinde önlemler içeren bu SİHA’lar aktif olarak görevlerde kullanılmaktadır. Kasım Süleymani suikastında da bir Predatör kullanıldığını unutmamak gerekli, bu görünmez savaşçılar bizler içinde bir ulusal güvenlik sorunu oluşturmaktadır.

Her yerde karşımıza çıkan ve Çin’in SİHA teknolojisinin son örneği CH-5

Çin Halk Cumhuriyeti savunma sanayisini sürekli bir gelişim ve dönüşüme sokar iken, teknoloji hırsızlığında da oldukça başarılı, Stalin’in nükleer teknoloji Amerika Birleşik Devletlerinden tabiri caiz ise “çalmasından” sonra  en büyük başarı Çin’in SİHA teknolojisinde Birleşik Devletlerin know how’unu ele geçirmesidir.  Başlıca özellikleri ile 218 km/s hıza ve 30 bin feet yükseklikte görev yapmasına bakarak bile İsrail ve Amerika’dan sonra Çin’in ne derece gelişmiş olduğunu görebilmemiz mümkün.

Görüldüğü üzere Dünya’da ki bir çok ülke boş durmuyor ve SİHA teknolojimiz ile rekabet edebilyor. Ancak insansız teknolojiler konusunda Rusya Fedarasyonu ve Avrupa gibi dev organizasyon karşısındaki bariz üstünlüğümüz göğüs kabartacak nitelikte, bundan sonraki yazılarımda SİHA’ların genel yapısı ve teknik özellikleri, geliştirilmekte olan füze ve radar sistemlerinden bahsedeceğim.

Saygılarımla,