4 Mayıs 2020 21:12
Yasin Özçil – Hedef 1 milyon yazılımcı!
Çin virüsünün gündeme hakim olduğu bugünlerde, Cumhurbaşkanının “1 milyon yazılımcı” hedefi başlıklı konuşmasını ilgi ile takip ettim, uzun zamandır aldığım en güzel haberdi.
Doğal olarak, öğrencilik yıllarından beri bu konu üzerine çalışan ve hali hazırda bu konuya yatırım yapan bir şirketin yöneticisi olarak, konu hakkında fikirlerimi olabildiğince sizlerle paylaşmak istedim.
Modernistasyon Teknoloji olarak, özellikle ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) ve CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) ağırlıklı özel yazılım çözümlerini müşterilerimize sunmaktayız. Yazılım sektöründe yeni bir firmayız ve sektörün şu an için dar bir alanına hitap ediyoruz. Ancak şu ana kadar ki birikimlerim ile rahatlıkla ifade edebilirim ki, sektörün en büyük sorunu nitelikli personel eksikliğidir. Nitelikli personel eksikliği ne yazık ki, üniversite eğitimi ile kapatılamıyor. Sektör sürekli ve disiplinli çalışma ile projelerde aktif olarak yer alan çekirdekten yetişme developerlara (geliştiricilere) muhtaç durumda, ancak burada istihdamında doğru adımlamalar ile sağlanması gerekiyor.
https://1milyonistihdam.hmb.gov.tr/login adresi üzerinden kayıt olduğumuzda bizi BTK akademiye yönlendiriyor. Burada eğitim başlıkları var ve Big Data (Büyük Veri), Artifical İntellegent (Aİ) gibi eğitim seçenekleri var iken aynı zamanda HTML, CSS, C# gibi programlama dilleri ile ilgili eğitim seçenekleri de ortaya çıkıyor. Bunları doğru yönlendirilmeyen bir gencin yorumlaması çok zor, hangi program ne işe yarar ve hangi alanda istihdam edilebilirim kararını bu şekilde vermek imkansız. Buradaki dersleri bitirip bir Junior Developer (0-3 yıl tecrübeli yazılım geliştirici) olan genç , Senior Developer ( 3 yıl sonrası alınan unvan) seviyesine adımlar iken, hangi projelerde görev alması ve nasıl bir kariyer planı oluşturması konusunda mentörlüğe ihtiyaç duyuyor.
Belki de kitabın ortasından konuşmaya başladık. Ülkemizde milyonlarca yazılımcıya ihtiyaç var. Ancak hangi alanda istihdam açıklarımız oluşacak konusu hala muamma, biz gömülü yazılımlar da uzmanlaşan ve Dünya’nın imrendiği bir ülkemi olmak istiyoruz? Biz Hindistan gibi yazılım fasoncusu mu olmak istiyoruz? Biz Büyük Veri konusunda ciddi beyinlere mi sahip olmak istiyoruz? Tüm bu kararlar çok önemli ve önemli bir akademik çalışma gerektiriyor. Sayın Cumhurbaşkanı 1 milyon yazılımcı hedefi konusunda hamasi bir açıklama yapmıyor ise hemen bugün bu konuda ciddi bir bilim ve teknoloji paketi ve vizyonu açıklanmak zorunda, eğer ki bu konuda başarılı bir trend yakalanır ise yakalayamadığımız 2023 hedeflerini 2030 yılında kesinlikle yakalayabiliriz.
Gelelim benim için hayal kırıklığı olan Beykoz’un seçilmiş yönetiminin politikalarına, ben siyasetçilerden ve onların hamasi seçim vaatlerinden nefret ederim. Sayın Belediye başkanı, seçim vaatlerinde Riva yazılım üssü olacak gibi cümleler kullanmıştı, tabi bu proje kendisine ait değil ! Lakin yönetim erki olarak bunu vaat etmişti. Şimdi ben kendisine soruyorum;
- Riva yazılım üssü olacak mı ?
- Beykoz’da bir teknopark olacak mı ?
- Beykoz’da şuan benim takdir ile karşıladığım Beykoz Üniversitesi Yazılım Mühendisliği bölümünden haberdar mıdır ?
- Beykoz bir yazılım üssü olacak ise “Paşabahçe” gibi bir trendmark’a sahip olacak mıdır ?
- Yazılım alanında özelleştirilmiş bir alanımız olacak mıdır? Alman Üniversitesi gibi global yatırımı Beykoz’a çekmek için hamleler olacak mı ?
Bu eleştirileri yapar iken kesinlikle siyasi veya ideolojik bir kaygı ile yazmıyorum. Biz zaten Sayın belediye başkanı, hükümet veya yarın gelebilecek başka bir hükümet bunu yapmaz ise bile Beykoz’u bir yazılım üssüne dönüşmeye niyetliyiz. Ancak politikacıların dini kullandığı gibi bilimi kullanmasını da kesinlikle istemiyoruz. Umarım Sayın Belediye Başkanı verdiği sözü tutar ve Beykoz’un gelecek 50 yılında hayır ile anılacak bir başkan olur.