3 Şubat 2017 12:33

Vefayı sizden öğrendik; Kelle İbrahim

O Beykoz’un, Beykoz Spor’un, Beykozlu’nun sevdalısı, aşığı, hizmetkarıydı. O Beykoz’u Beykoz yapan BEYKOZLULUK duruşunun asil kahramını, efsanesi…

Vefayı sizden öğrendik; Kelle İbrahim

O Beykoz’un, Beykoz Spor’un, Beykozlu’nun sevdalısı, aşığı, hizmetkarıydı. O Beykoz’u Beykoz yapan BEYKOZLULUK duruşunun asil kahramınıydı. Gücünü ne paradan, ne makamdan alıyordu, en büyük sermayesi samimiyeti, emeği, çilesiydi, gece gündüz demeden ömrünü verdiği Beykoz’du, 1908 Beykoz’du.. Kimden bahsediyoruz; tabi ki Beykoz’un efsanesi KELLE İBRAHİM (İbrahim Kelle, 1900-1965)

BOĞAZIN YARGIÇLARI: “KUTSAL EMANETİNE GÖZÜMÜZ…”

Beykoz’un efsanesi Kelle İbrahim vefatının 52.Yıldönümünde anıldı. Beykoz 1908’in cefakar taraftar grubu Boğazın Yargıçları da vefanın sadece bir semtten ibaret olmadığını ahde vefa göstererek Kelle İbrahim’i unutmadılar. Boğazın Yargıçları Taraftar Grubu:

“Bizlere bıraktığı kutsal emanetine gözümüz gibi baktığımız, O’nun Beykoz Spor’a duyduğu sevdanın 1908’de birine dahi ulaşmamızın çok zor olduğu Ata’mız İBRAHİM KELLE’yi vefatının 52. yılında yarın (2 Şubat) öğle namazının ardından mezarı başında rahmetle anacağız. Bu Dünya’da olmasa da öteki Dünya’da dizlerinin dibinde Beykoz Maçlarını seyredeceğiz…” sözleri ile duygularını ifade ederken Beykozluları anma programına davet ettiler.

DUALAR SONRASINDA LOKUM VE TATLI İKRAMI

Merhum İbrahim Kelle’nin ruhuna Beykoz Merkez Serbostani Mustafa Aga Caminde öğle namazı kılındı. Akabinde dualar edilerek vatandaşlara lokum ve tatlı ikramında bulunuldu. Beykoz sevdalıları merhum Kelle İbrahim’in Yalıköy Gazi Yunus Mezarlığındaki kabrini ziyaret etti.

Ömrünü armaya adayan, 1908 Beykoz sevdalılarından Beykozlu Pay Pay (Erdoğan Sevinç) da; İbrahim Kelle’nin Beykoz’da müstesna bir yeri olduğunu, Beykozluluk duruşunu Kelle İbrahim ve onun gibi cefakar, samimi Beykoz sevdalılarından öğrendiklerini belirtti. Kelle İbrahimlerin mirasına sahip çıkmak için çıkarsızca, aşkla ve sevdayla armaya hizmet etmek gerektiğini belirtti.

İBRAHİM KELLE KİMDİR?

Kelle İbrahim aslen Trabzon Hayrat ilçesi Hundez köyünden (eskiden Of ilçesine bağlıydı) Ellidokuzoğlu sülalesine mensup olan Kelle İbrahim 1900 yılında Hayrat’ta doğdu, Beykoz ve Altınordu Spor kulüplerinde oynadı, üç kez milli forma giydi. 1923 yılında İstanbul dışından milli olan ilk futbolcudur.

1924 dünya olimpiyatlarının en meşhur sporcusu oldu. Beykozspor’da futbolculuk, antrenörlük, idarecilik yaptı.  Beykoz’un sembol ismi oldu. 18 yıl süren futbol yaşamında özellikle kafa vuruşları ile tanındı. 1965 yılında Beykoz’da vefat ettiğinde Beykozspor 1. ligde küme düştü. Ailesinin bir ayağının İstanbul’da olması nedeniyle çok küçük yaşta babası Hasan Efendi İstanbul’a geldi,  sonradan aileye Cemil ve Hayriye adında kardeşleri katıldı. Ailesinin birçok üyesi sarayda bahçıvan olarak çalışıyordu. Babası Hasan Efendi de sarayda bahçıvanlık yapıyordu.  45 yaşına kadar futbol oynadıktan sonra yöneticilik de yapan İbrahim Kelle Beykoz’daki evinde 2 Şubat 1965 yılında vefat etti.

Kelle İbrahim bekardı ve Beykozspor uğruna evliliği hiç düşünmedi. Hayatının son günlerine kadar kulüple ilgilendi. Beykozlular, çok sevdikleri Kelle İbrahim’in anısını yaşatmak için ilçenin ana caddesine ismini verdiler. Şimdi iskele önündeki cadde Kelle İbrahim caddesidir. Yeni yapılan Beykoz stadyumuna adını koydular ve birde heykelini koyma çalışması yapılmaktadır.