4 Şubat 2018 12:30

Güzelliğiyle Büyüleyen Polonezköy!

Polonezköy, İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı ve isminden anlaşılacağı gibi bir Polonya köyüdür. Karadeniz sahilinden 20, Boğaziçi kıyılarından ise yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Polonezköy, günümüzde turistik bir yer durumundadır.

Polonezköyİstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı ve isminden anlaşılacağı gibi bir Polonya köyüdür. Karadeniz sahilinden 20, Boğaziçi kıyılarından ise yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Polonezköy, günümüzde turistik bir yer durumundadır.

Sahip olduğu farklı kültürüyle İstanbul’un içinde küçük bir Polonya gibidir. Farklı bir gün geçirmek için Polonya sınırları dışında kurulan bu ilk köyü ziyaret edebilir, mesire yerleri, turistik noktaları ve kültür turuyla gününüzü renklendirebilirsiniz.

POLONEZKÖY TARİHİ

Polonezköy’ün tarihi Osmanlı zamanına kadar gidiyor. Polonya bağımsızlığını kaybedince ülkeden büyük göçler başlar. Ayaklanmalarda başarısızlığa uğrayan bazı liderler de Osmanlı’ya sığınır ve mücadelelerine buradan devam ederler. Daha sonraki süreçte Tanzimat Fermanı ile birlikte Polonyalı göçmenlerin faaliyetleri için uygun şartlar yaratılır. Polonya devlet adamı ve göçmen topluluğu önderi Prens Adam Czartoryski merkezini Paris’te kurduğu siyasi göçmen birliğine bağlı İstanbul’da bir Doğu Ajansı açar ve yöneticiliğini Michal Czajkowski’ye verir.
Yönetici de, İstanbul’un yakınında bulunan Lazaryen rahiplerin sahip oldukları çiftlik topraklarında Polonyalılar için sığınak oluşturulmasını gündeme getirir. Bu durum sonuç verir, 1842 yılında bir anlaşmayla topraklar süresiz olarak kiralanır ve Polonyalı yerleşimcilerin kullanımına verilir. Köye de ‘Adam’ın tarlası’ anlamına gelen 
Adampol adı verilir. 1883 senesine gelindiğinde köy, Lazeryanlardan Adam’ın oğlu olan Prens Wladyslaw Czartoryski satın alınır. 1918 senesinde Polonya bağımsızlığını tekrar kazandıktan sonra Türkiye’deki siyasi göçmenlerden Polonya’ya geri dönenler de olur, kalanlar da… Cumhuriyet’in ilanından sonra “Adampol” resmi olarak “Polonezköy” adını alır, köy sakinlerine de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilir. Prens Adam’ın mirasçıları da haklarından vazgeçince köydeki topraklar alım satım yoluyla farklı halklara da açık hâle gelir.

POLONEZKÖY GEZİLECEK YERLER

Polonezköy tarihi ve kültürüyle oldukça ilgi çekici bir köy. Hal böyle olunca gezilecek yerler de hiç az olmuyor. Gezdikçe bölgeyi daha iyi anlayabilirsiniz.
 

Zofia Rızı Anı Evi: Ev, Polonezköy’ün en eski evlerinden biri olarak ziyaretçileri karşılıyor. Bu evde köy ve aileyle ilgili fotoğraf ve dokümanlar yer alıyor. Zofia Rızı Anı Evi, babası Wincenty Rızı tarafından 1881 ile 1883 yıllarında yaptırılmıştır. Rızı ailesinin evi köydeki en gösterişli evlerden olduğu için oldukça dikkat çekiyor. Bulunduğu dönemin tipik Polonya köy evi mimarisini sergileyen ev, orijinaline sadık kalınarak restore edimiştir. Hatıra evi, 1 Mayıs – 31 Ekim döneminde, Pazar ve Bayram günleri, 1 Kasım – 30 Nisan döneminde, Pazar günleri açık oluyor. Hafta içi açık olmasını isterseniz önceden telefon ederek bildirmeniz gerekiyor.
Tel: 0 216 432 30 82 – 0 532 512 64 11 – 0 532 608 15 43

Polonezköy Kültür Evi: Kültür Evi, Polart Gallery ve Polonezköy Kütüphanesi olarak hizmet veriyor.  Ayrıca sene içerisinde pek çok kültürel ve sosyal aktiviteye de ev sahipliği yapıyor. Polonya kültürünü ve pek çok farklı kaynağı görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz. Kültür Evi’ni Polonezköy meydanının arka tarafında ana yolun kenarında bulabilirsiniz.

Ağaç Heykel Sergisi: Kültür Evi’nin önündeki yeşil alanda sergilenen ağaçtan heykeller ilginizi çekebilir. Yorulacak olursanız civarda banklar da bulunuyor.
 

Polonezköy Hayvan Parkı: Polonezköy Country Club bünyesinde açık bir hayvanat bahçesi bulunuyor. Tesisin hayvanlara olan sevgisi ve merakından doğan bu parkta kanguru, geyik ve lamaya kadar pek çok farklı hayvan görebilirsiniz. Özellikle çocukların hayvanları doğal ortamlarında yakından görüp sevmesini sağlamak amacıyla kurulan bu parkı ailecek gezebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için telefon: 0 216 432 30 51 (Polonezköy Country Club)
 

Meryem Ana Kilisesi: Kilise ilk olarak ahşaptan bir yapıyken depremde yıkılınca 1914 yılında tekrar yapılmıştır. Ayrıca I. Dünya Savaşı’nda Türk Ordusu’nun kiliseyi karargâh olarak kullandığı bilinmektedir. Polonezköy’ün hemen girişinde görebileceğiniz kilise, yıl içinde festival ve organizasyonlarda müzik dinletilerine de ev sahipliği yapıyor.

POLONEZKÖY PİKNİK

Polonezköy’de ve yakınlarında piknik yapabileceğiniz yerler bulunuyor. Bu işletmelerde hem piknik yapabilir hem de hazırlığınız yoksa öğününüzü buradaki yemek seçenekleriyle geçirebilirsiniz.

POLONEZKÖY NASIL GİDİLİR?

Otomobil: Avrupa Yakası’ndan gitmek için Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü geçip, Anadolu Yakası’ndan gitmek için FSM son çıkış olan Kavacık sapağından geçip yeni otoban yoluna girmelisiniz. Düz devam edip Polonezköy tabelalarını takip edebilirsiniz. Kavacık sapağından sonra yolunuz yaklaşık olarak 15 kilometre kadar olacak.

Otobüs: İETT ile D1 hat numaralı Kadıköy – Üsküdar – Polonezköy güzergahını kullanabilirsiniz.