16 Temmuz 2021 10:25
Gülay Demirel’den İBB’nin sivrisinek mücadelesi açıklaması
CHP İBB ve Beykoz Belediye Meclis Üyesi Gülay Demirel, İBB’nin Temmuz ayı meclis toplantısında Beykoz ve Sarıyer başta olmak üzere İstanbul’un en önemli sorunları arasında olan Sivri Sinekler ile ilgili konuşma yaptı.
Demirel’in konuşmasını orijinal haliyle okuyucularımızla paylaşıyoruz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü vektörlerle mücadele çalışmalarını sezonluk veya belli dönemlerde değil yıl içerisinde 12 ay boyunca aralıksız olarak yürütmektedir. Toplam 6 birimden yapılan çalışmalarda 182 ekip ve 611 personel yer almaktadır. Sivrisinek mücadelesinde İstanbul genelinde 104.241 lokasyonda 192.779 sivrisinek üreme kaynağı periyodik olarak kontrol edilmekte sivrisinek üremesi görülen alanlar düzenli olarak ilaçlanmaktadır.
Yılın ilk 6 ayında sivrisinek üreme kaynaklarında 1.803.873 kontrol gerçekleştirilmiş ve sivrisinek üremesi görülen 151.531 sivrisinek üreme kaynağında biyosidal ürün uygulaması yapılmıştır. Toplamda 11.314,19 hektar alanda sivrisinek larva mücadelesi yapılmıştır.
İstanbul’da bir süre önce tespit edilen Aedes albopictus türü sivrisinekler ilk olarak Sarıyer ve Beykoz ilçelerinde görülmüş, bu bölgelerde yerleşik hale gelmiş ve bu ilçelerden diğer ilçelere yayılım göstermiştir.
2020 yılında, İstanbul genelinde Aedes albopictus türünün de dahil olduğu İstilacı Sivrisinek Türlerine Karşı Eylem Planı geliştirilmiştir. Oluşturulan eylem planı çerçevesinde 2020 yılında pilot uygulamalar yapılmıştır. Aedes albopictus sivrisineği türü İstanbul ili için yeni olduğundan dolayı personel eğitimleri de gerçekleştirilmiştir.
Genel olarak istilacı türler olarak adlandırılan bu sivrisinekler İstanbul’da çok uzun yıllardır yerleşik halde bulunan Culex, Culiseta, Anofel cinsleri gibi yalnızca durgun veya yavaş akan sulara yumurta bırakarak ürememektedir. Aynı zamanda nemli topraklara, ağaç kovuklarına ve çok az miktardaki sulara örneğin saksı tabaklarına yumurta bırakarak da üreyebilmektedirler. Yumurtaları çok dayanıklı olduğundan su ile buluşana kadar oldukça uzun zaman, hatta yaz ve kış şartlarına dahi dayanabilmektedirler.
Bu sivrisinek türü yaklaşık 7 yıldır Sarıyer ilçesinde yerleşik halde bulunmaktadır. Sarıyer ilçesindeki yapılaşma ve insan alışkanlıkları nedeniyle bu ilçede ve Beykoz ilçesinde çok rahatça yayılma imkanı bulmuştur. Evlerin bahçeli olması, bölgenin ağaçlık ve yeşil olması, evlerin bahçesinde bahçe sulama için bidonlarla su biriktirilmesi, her evde çok miktarda saksı yer alması, atıl lastiklerin bulunması, vatandaşlar tarafından sokak hayvanları için bırakılan su kaplarının içindeki suyun periyodik yenilenmemesi gibi nedenlerle Aedes türü sivrisinekler bu bölgede kolaylıkla barınmakta ve üreyebilmektedir.
Aedes türleri yalnızca gündüz aktif olduğundan ve uçtuğundan, gece ilaçlamaları Aedes mücadelesi için işe yaramamaktadır. Üreme kaynaklarının çok çeşitli ve yaygın olmasından dolayı İstanbulluların bu mücadeleye katılması oldukça büyük önem arz etmektedir. İBB Vektörlerle Mücadele birimi bütün ekipleri ile yılın 12 ayı boyunca haftanın 7 günü sahada hizmet vermektedir. Tüm bunların yanı sıra vatandaşlara teknik bilgi sağlanmaktadır SMS ve diğer iletişim kanalları yoluyla vatandaşlara alabilecekleri kişisel tedbirler anlatılmaktadır ve anlatılmaya devam edilecektir. Vatandaşların katılımı olmaksızın vektörle mücadelede başarı kazanmak mümkün bulunmamaktadır. Çünkü sivrisinek üreme kaynaklarının %80’inden fazlası insan eliyle oluşturulmaktadır. Önceki yıllarda kapı kapı dolaşarak yapılan broşür dağıtımı ve yüz yüze bilgilendirme faaliyetleri bu yıl pandemi koşulları çerçevesinde SMS ve dijital görseller yoluyla gerçekleştirilmiştir.
Çok yağan yağmurlar ve ardından bastıran sıcaklar nedeniyle bu yıl sivrisineklerin üreyebilmesi için çok daha uygun ortamlar oluşmuştur. Bu sebeple hali hazırdaki artış beklenen bir durumdur. Burada önemli olan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tespit etmekte zorlandığı, özel mülk olması nedeniyle giremediği alanlarda vatandaşlarımızın kendi tedbirlerini almaları, alamamaları durumunda ise 153 Beyaz Masa aracılığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine bilgi vermeleridir.
2021 yılında Eylem planı tüm İstanbul için uygulamaya konmuş olup, hedef bölgelerde Aedes bulunan noktalara ovitrap tuzakları da kurulmaktadır.
Erişkin sivrisinek mücadelesi için tüm ekiplerimiz teyyakkuzda olup 9 günlük bayram tatili boyunca da hizmetler aksatılmadan sürdürülecektir.
Elektronik alt yapısı oluşturulmuş ve çok yakında hizmete sunulacak olan vatandaşların kullanabileceği, çevresindeki sivrisinek üreme kaynaklarını görebileceği, kontrol ve ilaçlamaları görüntüleyebileceği bilgilendirme sistemi de en kısa zamanda devreye alınacaktır. Böylelikle çalışmalarımıza vatandaşların erişimi arttırılacak ve mücadele çalışmalarına katılımları daha anlamlı hale gelecektir.
Ayrıca İBB Sağlık Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü kullanılan ilaçların etkinlik testlerini de titizlikle yapmakta olup etkinliğini kaybetmiş biyosidal ürünlerin yerine daha etkili ilaçlar kullanarak mücadeleyi en üst düzeyde sürdürebilmek için verimlilik çalışmalarını da gerçekleştiriyor.