24 Ocak 2018 13:32
BEYKOZ’DA HAYVANLAR ARTIK GÜVENDE DEĞİL Mİ?
Beykoz ilçesinde sokak hayvanları için çalışan Beykoz yerel hayvan koruma gönüllüleri,hayvansever vatandaşlar tarafından “Beykoz Dayanışma Grubu” oluşturdu
“Beykoz Dayanışma Grubu” bir basın açıklaması yaparak bölgede sokak hayvanlarının yoğun olarak bulunduğunu, ilçede acil vakalara bile müdahale edilmediğini, daha önceden 24 saat hizmet veren acil yardımın da ortadan kalktığını açıkladı.
BEYKOZ DAYANIŞMA GRUBU BASIN AÇIKLAMASI
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince;
Madde 1 Amaç ; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek ve onlara karşı her türlü mağduriyetin giderilmesini sağlamak iken,
-
İlçede acil vakalara bile müdahale edilmemekte,daha önceden 24 saat hizmet veren acil yardım ortadan kalkmıştır.
-
İlçede hergün 4 ekiple köpekler toplanmakta, üzerinde hiçbir reklam bulunmayan sade beyaz bir minibüs içinde belediye ekipleri ile sahada dolaşmakta, İBB ile yapılan protokole sığınılarak bir kısmı İBB Kısırkaya barınağına gönderilmekte, yerel hayvan koruma gönüllülerinin ve ilçe gönüllülerinin ilgilendikleri kısır,küpeli,aşılı,yaşlı,sessiz, çevre sağlığını tehdit edecek hiçbir unsur içermeyen garip hayvanlar ilçeden toplanmakta ve haklarında herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.
-
Gönüllülerin sokaklarında ilgilendikleri hayvanlarla ilgili NEREDE sorusuna halen cevap alınamamaktadır.
-
Toplanıp yerine bırakılmayan sokak köpekleri araştırıldığında; belediyemize ait yeşil küpeli köpekler ilçe sınırları dışında şile köylerinde, şile katı atık merkezinde aç ve perişan halde bulunmuştur.
-
Yapılan barınak ziyaretinde mesai saatleri içerisinde barınakta herhangi bir veteriner hekim bulunmamakta , bu durum endişe yaratmaktadır.
-
Gönüllülerin baktıkları ele gelen sakin sokak köpekleri gönüllülerin kullanmanıza gerek yok uyarılarına rağmen iğne atılarak anında uyutulmakta, bu durum hakkında herhangi bir bilgi alınamamaktadır.
Madde 4
a)Kanun hükümleri çerçevesinde yaşam hakkına sahipken ,
-
Son günlerde toplanan köpekler ne barınakta,ne İBB Kısırkayada nede herhangi bir yerde bulunamamakta,yetkili ve personel tarafından herhangi bir bilgi paylaşılmamaktadır.
-
Sokak köpeklerinin bulundukları yerden alınırken çiplenerek kayıt altına alınması, gönüllü ile bu bilginin paylaşılmaması,örnek teşkil edecek İBB Kısırkayada bile kayıt sisteminin yerleştiği göz önüne alınırsa belediyemizde kayıt edilebilir ve işlenebilir bir sistem görülmemekte varsa gönüllüler ile paylaşılmamaktadır.
-
Aksine bulundukları yerden tamamen aykırı Çavuşbaşı, barınak yolu ve ilçe dışına bırakılmakta,bırakılırken boyunlarına takılan kelepçe kesilmediğinden yaşam şartlarını engelleyecek bir duruma ulaşmıştır. Hataların düzeltilmesi adına gönüllülerle ekip çalışmaları yapılmamaktadır.
b)Sahipsiz hayvanlarında sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir
-
İlçe genelinde sahipsiz hayvanlar gönüllülerle besleme yapılıp merkeze yakın kırsal alanlarda sağlanan araç desteği verilirken tüm çalışmalar kaldırılmış, şikayetler neticesinde gönüllülerden mamalar kesilip, bir kısmı azaltılmıştır
(d) Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin,sadece insani ve vicdani sorumluluklarla , sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlara bakan ve bakmak isteyen gerçek kişilerin teşviki sağlanması
-
İlçe genelinde Gönüllülerle çalışmalar daha önceden her bir mahalle gönüllüsüne
Belediye Başkanı imzası ile verilen gönüllü kartları ile bu çalışmalar yönergeler ve çalışma
esasları çerçevesinde bir uyum içerisinde gerçekleştiriliyorken ; gönüllülerle hiçbir şekilde
görüşülmemekte, yansıyan her sorun ve şikayette telefonlar açılmamakta, çağrı merkezine
yönlendirilmekte “hayvanlar sokak hayvanlarıdır, sokak hayvanları belediyeye aittir ,bilgi
vermek zorunluluğumuz bulunmamaktadır,”cevabı tüm yetkililer tarafından ifade
edilmektedir.
-
İlçeden fırınlardan restorantlardan toplanan sokak hayvanları için gönüllülere yapılan destek ortadan kaldırılmıştır.
(j) Yerel yönetimlerin sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve bu konuda eğitim çalışmaları yapılması
-
Kış şartlarında tadilatta olduğu söylenen bakımevinde herhangi bir çalışma olmamış, alternatif yer temin edilmeyerek ,sokak hayvanlarına ,hasta ve yavrulara gerekli destek sağlanamamaktadır.
Madde 6
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların en hızlı şekilde hayvan bakımevlerine götürülmesi zorunlu,hayvanların öncelikle sözkonusu merkezlerde oluşturulacak müşahede yerlerinde tutulmasının sağlanması
-
Mesai saatleri içerisinde ve sonrasında ilçe içerisinde acil vakalara en hızlı şekilde müdahale edilmemekte, ekip desteği sağlanmamakta , gönüllüler çağrı merkezine yönlendirilmekte, 153 İBB beyaz masa aranarak destek istenmekte,kendileri tarafından Beykoz ile ilgili çok şikayet aldıkları bilgisi alınmaktadır.
-
Merkezi bir konumda bulunan klinik kapatılarak vatandaşın en hızlı şekilde ulaşabileceği ,
yardım alabileceği bir yer kalmamıştır.
Müşahade yerlerinde kısırlaştırılan,aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları yere bırakılmaları esas iken,
-
Gönüllülerin baktıkları yerlerden alınan köpekler alındıkları yere bırakılmamakta, merkez ve
merkeze yakın ormanlık arazilerden alınan küpeli sakin yaşlı köpekler toplanmakta,
kendilerinden haber alınamamaktadır
Madde 18
Yerel hayvan koruma görevlileri ;bölge ve mahallelerindeki öncelikle köpekler ve kediler olmak üzere,sahipsiz hayvanların bakımlarının yapılması,aşılarının yapılması,aşılı hayvanların markalanması ve kayıtlarının tutulmasının sağlanması,kısırlaştırılması,saldırgan olanlarının eğitilmesi ve sahiplendirmelerinin yapılması için yerel yönetimler tarafından kurulan hayvan bakımevlerine gönderilmesi gibi yapılan tüm faaliyetleri yerel yönetimler ile eşgüdümlü yapılması gerekirken,
Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile eşgüdümlü,uyumlu herhangi bir çalışma yapılmamaktadır.
Barınaktan sahiplendirilmek istenen 2 ayrı kişinin talebi olmasına rağmen hayvanlar sahiplendirilmeyerek , soğukta ıssız ormana terk edilmiştir.
İlgili haberler hergün sosyal medyada sergilenmekte, birkaç görsel paylaşımlar basın bültenine eklenmiştir.
Tüm yetkili makamlara sorunlar iletilmiş ve çözüm beklenmektedir.Sahipsiz hayvanların yaşam haklarının desteklenmesi ve gönüllülerle yıkılan köprülerin yeniden kurulması istenmektedir.
İlçemizde yaşanan sorunlarla ilgilenip destek veren ,çalışmalarımız ile en küçük detayına kadar ilgilenip yönümüzü yasalarla,hukuk diliyle bulmamıza sağlayan nerdeyse 24 saate varan zaman dilimiyle destek olan Haykonfed yetkililerinden Nesrin Çıtrık Hanım ve Nihal Aydın Hanıma, sorunların başladığı günden beri araştırılması yönünde yazıları olan Haytap temsilcisi Esin Önder’e ilçemizle,gönüllülerimizle ve sahipsiz sokak hayvanlarımızla ilgilendikleri için teşekkür ediyoruz.
Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesinin 2.maddesinde “Hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir” ibaresi yer alırken ; Siz basın mensupları aracılığıyle, sorunların acilen çözüme ulaşabileceği,cana merhamet duyan ve bunu herkese yansıtan şeffaf,iletişime açık,çözüm odaklı bir yönetim anlayışının acilen sergilenmesini ve bu konuda sağduyulu çalışmalar yapılmasını, Temizlik işlerine bağlı bir anlayışla değil sağlık işlerine bağlı yeni bir yönetim kadrosunun oluşturulmasını acilen talep etmekteyiz.
SAYGILARIMIZLA
BEYKOZ DAYANIŞMA GRUBU
ŞEHİR MERKEZİNDE KAZA GEÇİREN HAYVANLARA ACİL ÇAĞRILARA CEVAP VERİLMEDİĞİNDEN EKİP DESTEĞİ SAĞLANAMAMAKTADIR.153 ARANARAK ÇÖZÜM ARANMAKTA FAKAT GEÇKALINMAKTADIR.
KÖPEKLER BULUNDUKLARI YERDEN ALINMAKTA ALINDIKLARI YERE BIRAKILMAYARAK GÖNÜLLÜLERE BİLGİ VERİLMEMEKTE KÖPEKLERLE İLGİLİ HİÇBİR BİLGİYE ULAŞILAMAMAKTADIR.
HERHANGİ BİR PROBLEMDE GÖNÜLLÜLERE CEVAP VERİLMEMEKTE,HERHANGİ BİR BİLGİ ALINAMAMAKTADIR. EKİPLERCE BOYUNDA PLASTİK KELEPÇE ÇIKARILMADAN ÖLÜM TEHLİKESİYLE ORMANA ATILAN
BEYKOZ DAYANIŞMA GRUBU
ALEV TÜMER
AYSEL İDİKURT
AYSUN SAKİN
BERRİN OLCAY
BURAK KAHRAMAN
CAVİDAN KARAGÖZ
CİHAN HATUN ÖZDEMİR
DEMET TOPA
DİANA GALUSKA
DİLEK ATİK
DUYGU ÖZYOL
ELVAN ŞİMŞEK
FÜSUN GÜNGÖR
GİZEM DENİZ
GÖKÇE OZAN SAATÇILAR
GÜL PINAR
GÜNSELİ ÖNAL
GÜRBÜZ ÖZER
HANDE İDİKURT
HATİCE NİLGÜN UZUNOĞLU
HASAN ŞİMŞEK
İLKSEN AKGÜL
İPEK YAŞAR
İSMAİL KINALI
KADRİYE TORLAK
KIVANÇ ŞENER
LEYLA YAMAN
LÜTFİYE ERDİNÇ
MELTEM EGE
MURAT KALAN
NAZIM BORA
NİLGÜN KONCA
NESRİN ARSLAN
NURAY KAHRAMAN
NURHAN AKSÖZ
NURHAYAT ÖZKAN
ORHAN MENTEŞE
ÖZLEM ÖZDEMİR
ÖZLEM BORGANAVİ
RABİA YÜCEL
RANA POYRAZLI
RIDVAN YÜCEL
SEVGİ YAVUZTÜRK
SİNAN YAVUZTÜRK
SONGÜL YÜCEL
ŞAFAK KARATAŞ
TİMUR ALP ATAK
TUĞBA ARSLAN
TUĞBA ŞEN
TÜLAY GÜRLER ATAK
TÜLAY KUMRAL
UĞUR ŞEN
YASEMİN BABAN
YUSUF KARATAŞ
ZEYNEP KAHRAMAN