20 Ağustos 2020 16:28

Beykoz’da doğayı besleyecek ürün

Beykoz’da temiz ve sürdürülebilir çevre için yürütülen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle mutfaklardan çıkan organik yemek atıkları toprak besleyici kompost olarak doğaya can sofralara sağlık katıyor.

Beykoz’da doğayı besleyecek ürün

Beykoz Belediyesi tarafından “Sıfır Atık” hedeflerine uygun geliştirilen “Ardıç Sofrası” Projesi’yle büyük kompost makinelerinde kolayca işlenen organik yemek ve pazar atıkları, ilçedeki kent tarımı noktaları ile Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde toprakla buluşuyor.

Doğadan doğaya dönüşüm yaşanıyor

“Sofradan Toprağa, Topraktan Sofraya” armağan olan proje sayesinde organik atıkların depolama sorunu ortadan kalkarken, ekonomiye katkı sağlanıyor, kompostla yetişen birçok sebze ve meyve sağlıkla mutfaklara giriyor.

Beykoz Belediyesi’nin örnek bir sıfır atık uygulaması olarak geliştirdiği proje kapsamında 2019 yılında 7 ton kompost ürünü elde edildi ve kurumla anlaşmalı tarım sözleşmesi imzalayan çiftçilere dağıtıldı.

İhtiyaç sahiplerine ulaşıyor

“Ardıç Ağacı” Projesi örnek bir yerinde geri dönüşüm uygulaması olarak doğaya katkıda bulunurken sosyal yönüyle ilçedeki ihtiyaç sahiplerinin de yüzünü güldürüyor.

Proje kapsamında, Yücel Çelikbilek Meyve Bahçesi’nde yetişen, mevsimlik salatalık, domates, kıvırcık, fasulye ve enginara çeşit çeşit meyve belediye görevlileri tarafından özenle toplanarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine teslim ediliyor.

Ardıç Kuşu’ndan ilham aldı

Doğanın doğal döngüsü içinde görülebilen bir sıfır atık hikâyesi olarak yürütülen uygulama, ardıç ağacının tohumlarının ardıç kuşunun sindirim sisteminden geçerek toprağa karışması ve yeniden filizlenmesinden ilham aldı.

Ardıç kuşu dallarında barındığı ağacın tohumlarıyla beslenirken, sindirim döngüsüyle toprağa karışan tohumu kendisine yeniden yuva ve besin oluyor.

Proje döngüsü nasıl işliyor?  

Beykoz Belediyesi yemekhanesi üretim merkezinden çıkan kompost düzenli olarak alınıyor.

Editör: Merve Şişman