25 Nisan 2018 11:22

Beykoz’a İmar Barışı Geliyor!

Beykoz’un %85’ini ilgilendiren kaçak yapıların durumuyla ilgili meclise önemli bir düzenleme geliyor.

Beykoz’un %85’ini ilgilendiren kaçak yapıların durumuyla ilgili meclise önemli bir düzenleme geliyor. İmar Barışı’nın ekonomik ve sosyal faydaları belli oldu. Buna göre, yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek, devletin vergi kayıpları engellenecek.

İmar barışının ekonomik ve sosyal faydaları değerlendirildi. İmar barışıyla devletin vergi kayıplarının engellenmesi, arsa vasfından alınan emlak vergisinin yapı vasfından alınmaya başlanması öngörülüyor. Buna göre, Hazine arazisi üzerindeki kaçak ve kat mülkiyetine geçen yapıların alım satım işleri yasallık kazanacak. 

YIKIM KARARLARI İPTAL

-Birinci senaryo: Mevzuata aykırı bulunan binaların tamamı için imar barışından yararlanılması halinde 27 milyar; bunların yüzde 80’inin kat mülkiyetine geçmesi halinde de ilave 21.6 milyar lira olmak üzere toplam 48.6 milyar lira gelir elde edilecek.

İkinci senaryo: Tüm binalar için imar barışından yararlanılması halinde 38.1 milyar lira gelir sağlanacak. Bu binaların yüzde 80’inin kat mülkiyetine geçmesi durumunda ilave olarak 30.5 milyar lira gelir elde edilecek. Böylece ikinci senaryoda öngörülen toplam gelir 68.6 milyar liraya ulaşacak.

İDARİ PARA CEZALARI DA İPTAL EDİLECEK

Yapı kayıt belgesi alınmasıyla imar açısından ekstra bir hak sağlanmayacak. Ancak, ceza davaları tüm sonuçları ile düşecek. Yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecek. Geçici olarak elektrik, su ve doğalgaz bağlanacak. Yapı sahipleri cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecekler. Kentsel dönüşümde yapı kayıt belgesi aranacak. Hazine taşınmazı üzerindekiler ancak yapı kayıt belgesi ile satılabilecek.

İmar barışıyla elde edilen gelir, kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacak. Bu kaynakla, belediyelere sıfır faizli kredi kullandırılacak. Vatandaşın kullandığı kentsel dönüşüm kredilerinde 1-2 puanlık faiz indirimi sağlanacak.

SON BAŞVURU 31 ARALIK’TA

İmar barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsayacak. Başvurular e-devletüzerinden yapılabilecek. Yapı kayıt belgesi bedeli Ziraat Bankası‘na yatırılacak. Son başvuru tarihi olarak 31 Aralık 2018 belirlendi. Ancak, Bakanlar Kurulu bu süreyi bir yıl uzatabilecek.

115.500 ruhsatsız bölüm ile İstanbul’un en fazla ruhsatsız yapısı Beykoz’da yer alıyor.