18 Mayıs 2023 17:11
İBB’den Anadoluhisarı kalesine muhteşem dokunuş!
Anadolu Hisarı restorasyonu bitti. 1 ay boyunca ücretsiz gezilebilecek.
Burası 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa ettirilen Anadolu Hisarı uzun zamandır kapalı ve restorasyonda olan Anadolu Hisarı, müze olarak açıldı.
İstanbul Boğazı ile Göksu Deresi’nin birleştiği yerde muhteşem güzelliğinden dolayı Güzelce Hisarı’da deniliyor.-Pazartesi günleri kapalı.
-1 ay ücretsiz.
-Anadolu Hisarı’nda bahçe düzenlemeleri devam ediyor. Yakında -sergi alanları ve cafeler hizmete başlayacak.
Şehir hatlarından Üsküdar – Anadolu Kavağı vapuruna binerek Anadolu Hisarı İskelesi’nde inebilirsiniz. Üsküdar’dan 40 dakika sürecek bu yolculukta boğazın tadını çıkarın.
Anadolu Hisarı niçin yapıldı?
Anadolu Hisarı Boğaz’ın en dar bölgesinde bulunur ve Rumeli Hisarı’nın tam karşısındadır. 1395 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmıştır. Bu özel tarihî yapı, Anadolu’yu tehdit edebilecek ve İstanbul Boğazı’ndan gelebilecek saldırılar için önlem amaçlı olarak yapılmıştır.
Anadolu Hisarı neresi oluyor? Anadolu Hisarı nerede?
Anadolu Hisarı, Anadolu Hisarı Kalesi veya diğer adıyla Güzelce Hisarı, İstanbul’un Beykoz ilçesinin Anadoluhisarı semtinde, Göksu Deresi’nin İstanbul Boğazı’na döküldüğü yerde yer alan bir Osmanlı kalesi.
Adres: Anadolu Hisarı, 34810 Beykoz/İstanbulAnadolu Hisarı tarihi
Anadolu Hisarı, İstanbul Boğazı’nın en dar yerinde yaptırdığı ilk hisar özelliği taşımaktadır. Eski kaynaklara göre Anadolu Hisarı; Güzelhisar, Güzelcehisar, Yenihisar, Yenicehisar, Akhisar isimleriyle de anılmaktadır. Hisar, o dönemde Bizans’a Karadeniz üzerinden yardım yollanmasını engellemek maksadıyla inşa edilmiştir. Anadolu Hisarı’nın Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. Yıldırım Bayezid Han, Ankara Savaşında mağlup olunca oğlu Süleyman Çelebi bir süre burada saklanmıştır.
Sultan İkinci Murad Han devrinde, Haçlı ve Macar ordusunu durdurmak üzere yola çıkan ordunun Rumeli’ye geçmesinde bu hisardan faydalanılmıştır. Sultan İkinci Murad Han Yalova yoluyla buraya gelmiş, Çandarlı Halil Paşa da, karşı kıyıdan top ateşiyle padişahı korumuş, Papalık ve Venedik donanmasına rağmen rahatlıkla karşı kıyıya geçilmiştir. İstanbul’un fethinden önce Rumeli Hisarı inşa edilmeden bu kale tahkim edilmiş, böylece iki hisar ile boğaz kontrol altında bulundurulmuştur. Anadolu Hisarı, İstanbul’un fethinden sonra şehre, Karadeniz’den gelecek saldırıları karşılamak üzere kullanılmıştır. Hisar, yerleşme alanı olmaya Fatih Sultan Mehmed Han devrinde başlamıştır. Fatih Sultan Mehmed buraya, sultan mahfilli bir cami yaptırmıştır.