15 Nisan 2020 14:21

Evde spor yapmanın 10 püf noktası!

Dünyayı saran COVID-19 salgınından korunmak adına bireysel alınabilecek önlemler listesinin en üst sırasında, evde kalıp sosyal hayatımıza bir süreliğine ara vermek yer alıyor. Bu süreç içinde bedenimizi ve zihnimizi sağlıklı tutmanın anahtarı ise düzenli spor yapmaktan geçiyor.

Evde spor yapmanın 10 püf noktası!

Her ne kadar dışarı çıkamıyor olsak da, doğru ekipman ve yöntemle evde düzenli bir şekilde yapılacak olan sporun ne kadar faydalı olacağını; Boyner’in Aktif Spor, Jeans ve Genç Giyim Grubu Direktörü Semih Sertan ve Herbalife Spor Eğitmeni Emine Başarır anlattı.

Boyner’in Aktif Spor, Jeans ve Genç Giyim Grubu Direktörü Semih Sertan;

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın öncelikli yolu doğru beslenme
Egzersiz düzeni ne olursa olsun, doğru beslenmenin önemine değinen Semih Sertan, “Öğün düzenimizi ve tüketeceğimiz besinleri doğru seçerken, vücudumuza gerektiği oranda sıvı almayı unutmamalıyız. Zaten bu konuya, yalnızca spor yapanların değil, bağışıklık sistemini güçlü tutmak adına herkesin dikkat etmesi gerekiyor” diyor.

Yoğun ve yıpratıcı değil, hafif ve sık aralıklarla egzersiz yapalım

Evde spor yaparken yoğun bir programdan kaçınılması gerektiğini belirten Sertan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu dönemde evde hareketsiz kalma oranımız büyük oranda artacağından herkesin kendi yaş ve kilosuna uygun spor programları belirlemesi önem taşıyor. Gün içinde birkaç kere uygulanan yıpratıcı ve yorucu egzersizler yerine, gün içinde 3-4 kere 10-15 dakikalık basit ama etkili egzersiz hareketlerini uygulamak daha doğru olacaktır. Bu programı hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, yemek saatlerinin hemen önüne veya sonrasına bir egzersiz planı koymadan, araya mutlaka en az 1’er saatlik boşluk eklenmesidir.”

Metabolizmayı hızlandırmanın yolları

Evde yapılan sporun terleme ya da hızlı kalori yakma amaçlı olmadığını belirten Semih Sertan şunları söylüyor: “Esneme-germe; kol, bacak, bel ve boyun bölgeleri odaklı yapılacak ısınma hareketleri bile, saat başı yapıldığında vücudun bazal metabolizmasını hızlandırır ve yoğun egzersizlerle aynı görevi görür. Özellikle evde bilgisayar başında çalışanlar, saat başı alarm kurarak kendilerine egzersiz yapmaları gerektiğini hatırlatabilirler.”

Semih Sertan’ın gün içinde belirli aralıklarla yapılmasını önerdiği ortalama 10-15 dakikalık egzersiz planı ise şu şekilde;

Isınma:
Olduğu yerde önce küçük, sonra yüksek adımlarla koşu
Kol ve bacak gererek esneme
Bacak kasları için:
10×3 tekrar squat (Kolları öne uzatarak çömelip kalkma)

Göğüs kasları için:
15×3 tekrar şınav

Karın kasları için:
15×3 tekrar mekik

Doğru kıyafet ve ekipmanı seçmek çok önemli

Evde yapılan spordan verim alabilmenin püf noktası ise doğru kıyafeti seçebilmek… Hem sağlığı korumak hem de motivasyon ve dayanıklılığı artırmak adına, spor malzemelerini seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor.

Semih Sertan bu detaylardan ilkinin, sportif aktivite sırasında terleme olasılığına karşın çabuk kuruyan ve nefes aldıran kumaşları tercih etmek olduğunu belirtiyor. Sertan, kuruma ve nefes alma özelliklerinin spor kıyafetlerinin üzerinde genellikle ek olarak belirtildiğini ifade ederken, bu özellikler sayesinde hem spor yaparken vücut ısısının dengelendiğini hem de kıyafetler daha az ıslandığından spor performansında artış görüldüğünü söylüyor.

Kıyafetler ne çok bol ne de çok dar olmalı

Antrenmanda aşırı bol kıyafetler tercih edilmemesi gerekiyor. Sertan, kıyafette uygun beden konusunun önemini şu sözlerle açıklıyor:

“Bol kıyafetler rahat hareket etmeye engel olarak, spor yaparken ayaklara ya da başka yerlere takılma riski taşıyacağından performansı negatif etkileyebilir. Bununla birlikte çok dar kıyafetler de tercih edilmemelidir. Bu sebeple spor kıyafetlerini seçerken içinde rahatlıkla hareket edilebilecek esneklikte olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca vücudu doğru şekilde saran, nefes alan ve teri emen iç çamaşırları da en az kıyafetler kadar önem taşıyor.”

Young well-built man go in for sports in apartment. He lying on carimate and does abs. Serious and concentrated. Dumbbells on carimate
Herbalife Spor Eğitmeni Emine Başarır;

Fazla ya da yetersiz egzersiz yapmayın

Şu sıralar evde kalma süremiz uzun. Bu sebeple kişilerin egzersiz yapma düzeyinde inanılmaz bir artış var. Kulağa çok güzel geliyor fakat dikkat edilmesi gereken nokta şu; çoğu kişi evde egzersiz yaparken aşırıya kaçma eğilimi gösteriyor. Fazla ya da yetersiz egzersiz yapmak, sağlığınız için iyi olmayabilir ve fiziksel sıkıntıların yanında bağışıklık sisteminiz de bu dengesizlikten etkilenir. Hayatın her alanında en iyi sonuçları elde etmenin yolu dengeli olmaktır.

Kendi fitness seviyenizi doğru tespit edin

Evde egzersiz yaparken kendi fitness seviyeniz ve geçmişinizi, vücudunuzun gerçek ihtiyaçlarını ve ilgi alanlarınızı doğru tespit etmeniz size fayda sağlar. Her zaman kolaydan zora, basitten karmaşığa giden bir yol izleyin. Evde kendinize haftalık bir fitness hareket planı yapabilirsiniz.

Haftada 3-4 gün hareket etmenizi sağlayacak bir plan oluşturun
Günlük egzersiz sürenizin 1 saati geçmemesi gerekir. Evde ekipmanım yok diye düşünmeyin. Sandalye, yastık, su veya deterjan şişeleri güzel birer ekipman olabilir. Yeni başladıysanız öncelikle yapabileceğiniz daha basit hareketlere ve birçok kas grubunu çalıştıran hareketler yerine izole hareketlere odaklanın.

Nabız atışlarınızı kontrol edin

Nabzınızı mutlaka kontrol edin. Nabız ölçen saatiniz ve ekipmanınız yok ise el bileğinden nabzınızı bularak 10 saniye boyunca sayın ve 6 ile çarpın. Nefes nefese kalmanız her zaman çok iyi antrenman yaptığınız anlamına gelmeyebilir, kardiyovasküler sistemin güçlenmesi biraz vakit alabilir. Nabız atışında güvenli suların çok dışına çıkmayın. Sıvı alımınıza dikkat alın. En önemlisi iyi dinlenin ve doğru beslenin.

Düzenli egzersiz yapmak kilonuzu kontrol edebilmeniz dışında birçok fayda sağlar

Düzenli egzersiz yaparsanız kesinlikle kendinizi daha mutlu ve iyi hissedersiniz, stress seviyeniz düşer. Enerjiniz yükselir. Konsantrasyonunuz ve dikkatiniz artar. Cildiniz güzelleşir. Düzenli egzersizin şu günlerde sağlayacağı en büyük fayda ise bağışıklık sisteminizi güçlendirmesidir.