24 Ocak 2018 13:18

BU KADARI DA PES DEDİRTTİ

BEYKOZ’daki bir gecekonduda tek başına yaşayan ve yeme-içme gibi temel ihtiyaçlarını dahi tek başına karşılayamayan 95 yaşındaki Fatma Arabacı’nın yakınları, bakıcı tutmak için devletin verdiği evde bakım maaşından yararlanmak istedi.

Hürriyet Gazetesi Aziz Özen’in haberi ile rapor için Beykoz Devlet Hastanesi’ne götürülen ve 9 kişilik heyetin karşısına çıkan Fatma nineye, yüzde 46 özür oranı ve ‘çalışabilir’ raporu verildiği kamuoyuna yansımış ve tepkiye neden olmuştu. Baston ve tekerlekli yürüteçle yürüyebilen Fatma ninenin Çanakkale’de yaşayan oğlu Mümin Arabacı, geçtiğimiz ekim ayında evde bakım maaşına müracaat ettiklerini belirterek yaşadıklarını özetle şöyle anlattı:

“Evde bakım maaşı alabilmek için rapor istediler. 95 yaşında, hiçbir işini kendisi göremeyen anneme ‘çalışabilir’ raporu verdiler. Hastane çalışanları bile büyük bir şaşkınlık yaşadı. Bu raporla belediyeye gittiğimizde, parayı veremeyeceklerini, çünkü iş görememezlik bölümünde ‘çalışır’ yazdığını söylediler.”
Bu maaşı almak için tam teşekküllü bir hastane tarafından düzenlenmiş, engel oranı en az %50 olan ve “ağır engelli” bölümünde “evet” yazan rapor gerekiyor.

Fatma Arabacı, konuşmakta bile güçlük çektiğini belirterek, şunları anlattı: “Geçtiğimiz yıl kalbime pil takıldı. Evde tekim. Geçen  gün düştüm. Yardım istemek için sürüne sürüne kapı önüne kadar geldim. Saatler sonra kapı önünden geçen bir çocukiniltilerimi duyunca kurtuldum. Kolum kırıldığı için alçıya aldılar. Daha önce de 3 kere düştüm.”

Durumun kamuoyunda duyulmasından sonra Beykoz Devlet Hastanesi Başhekim ve Yöneticisi Op. Dr. Süleyman Erdoğdu konu ile ilgili açıklama yaptı. Başhekim Erdoğdu açıklamasında  tetkikler sonucu verilen rapora göre Fatma Teyze’nin evinde kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek derecede sağlığının yerinde olduğunu ve  raporu 9 kişilik doktor heyetinin verdiğini, konu ile ilgili art niyet aramanın doğru olmadığını söyledi.

Sonuç olarak kendi işini kendi görebilir raporu verilmiş, yürümekte ve konuşmakta güçlük çeken 95 yaşındaki Fatma nine için evde bakım maaşı verilmeyecek. Eğer hiçbir destek sağlanmazsa Allah korusun belki yine yere düşecek, yine seslenecek ama duyan olmayacak! Bakıma ve desteğe muhtaç bir insana yardımcı olamamak, belki de acı çekmesini görmek, sesini duymamak Beykoz’un büyük ayıbı olarak tarihe not düşülecek.

Ancak biliyor ve inanıyoruz ki; sadece yurtiçi değil yurtdışındaki mazlum ve yardıma muhtaç insanlara dahi desteğini esirgemeyen gerek Beykoz’un hayırsever insanları ve hayırsever kurumları, gerekse sosyal devlet anlayışımızı yaptıkları hizmetlerle yerine getirmeye çalışan mülki ve idari birimlerimiz, Fatma Arabacı ninemizin de sesini duyacak, yardım elini uzatacaklardır… 

Etiketler: